Mensen met mooie kleding

Textiel productie

Het produceren van hoogwaardig textiel is arbeidsintensief en bestaat uit vele stappen. Deze stappen worden veelal door verschillende divisies in het productproces gedaan. In dit artikel lees je meer over de meest gebruikte technieken om grondstoffen te verwerken tot textiel.

Vezelgaren spinnen

Bij het spinnen van vezelgaren worden natuurlijke vezels van bijvoorbeeld katoen en wol ineengedraaid totdat ze daadwerkelijke draden zijn. Deze draden kunnen gebruikt worden om te naaien, weven of breien. Allereerst moeten de vezels schoongemaakt worden. Daarna moeten de vezels allemaal in dezelfde richting gelegd worden. Dit proces heet kaarden. Tijdens het spinnen worden de vezels in elkaar gedraaid. Er ontstaat zo een lang draad. Vezelgaren spinnen is door de geschiedenis heen op vele manieren gedaan:Spinwiel, weefgetouw

Twijnen

Tussen het vezelgaren spinnen en het daadwerkelijk gebruiken van het draad zit nog een stap, namelijk het twijnen. Dit zorgt ervoor dat de draad ook daadwerkelijk sterk genoeg is. Tijdens het proces worden meerdere draden in elkaar gedraaid. De getwijnde garen die zo ontstaan zullen sterk genoeg zijn om tijdens het productieproces ook daadwerkelijk te gebruiken. Wanneer er dierlijke vezels worden gebruikt, kunnen deze vezels gevild worden(de vezelmassa wordt compact gemaakt) om ze bruikbaar te maken. Over het algemeen zijn vilten vezels minder sterk dan getwijnde vezels.

Kunstmatige vezels spinnen

Het spinnen van kunstmatige vezels kan op drie manieren:

Van draad tot textiel

Nadat de vezels tot draden zijn gesponnen kunnen er verschillende technieken gebruikt worden om daadwerkelijk textiel te fabriceren, waaronder:

Nabewerkingen

Wanneer de grondstoffen tot textiel zijn geproduceerd, worden er vaak nog nabewerkingen op de stof gedaan. De meest voorkomende nabewerkingen zijn:

Er zijn natuurlijk nog vele andere nabewerkingen mogelijk. Deze worden meestal door andere bedrijven gedaan, soms zelfs in een ander werelddeel.

Textiel als hobby

Textielverwerking als hobby

Het verwerken van textiel tot kledingstukken of andere gebruiksvoorwerpen is voor een grote groep mensen een hobby. Hobbymatig worden vaak de volgende technieken gebruikt: