Toepassingen textiel
De oorsprong van het woord textiel komt van het Latijnse woord `texere`, wat de betekenis `weven` heeft. In principe is textiel dus een geweven materiaal. Tegenwoordig is de betekenis van textiel echter veel breder en wordt er veelal gesproken over een materiaal gemaakt uit draden. Textiel kent tegenwoordig vele toepassingen en wordt in allerlei industrieën toegepast. Om je een idee te geven van de vele mogelijkheden van textiel geven we op deze pagina een overzicht.
Kleding
Een van de meest bekende en oudste toepassingen van textiel is natuurlijk kleding. Deze eeuwenoude ambacht is desalniettemin nog steeds volop in ontwikkeling. Tegenwoordig wordt er steeds meer gezocht naar duurzame alternatieven voor het produceren van kleding. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van andere grondstoffen dan het klassieke katoen en wol, zoals hennep en brandnetel.
Van textiel wordt niet alleen alledaagse kleding gemaakt; van sommige stoffen kan ook beschermende kleding geproduceerd worden. Er is kleding die beschermt tegen hitte of regen, en zelfs kogelvrije vesten worden gemaakt van textiel.
Huishouden
Een van de handigste eigenschappen van textielsoorten zoals katoen is dat het water opneemt. Van deze functie wordt dan ook veelvuldig gebruik gemaakt door producenten. Er worden allerlei handige doeken geproduceerd voor gebruik in het huishouden, zoals theedoeken, handdoeken en dweilen. Een ander positief punt is dat er stoffen zijn die goed schoon te maken zijn. Veel textiel dat je in het huishouden ziet, is dan ook bedoeld om vuil op te vangen. Denk maar eens aan tafelkleden, onderlakens en zakdoeken.
Woning
Wanneer je er bewust naar zoekt, zie je pas hoeveel textiel zich in je huis bevindt. Door garen dicht te weven en een donkere kleur te gebruiken kan er een lichtwerende stof gecreëerd worden. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om gordijnen en zonneschermen te fabriceren. Daarnaast wordt de zachte eigenschap van textiel ingezet om je huis zo comfortabel mogelijk te maken, bijvoorbeeld via vloerbedekkingen, kussens en tapijten.
Hobby
Textiel is makkelijk verkrijgbaar en niet duur. Er zijn daarom veel mensen die het gebruiken voor het uitoefenen van een hobby. Dit kan van alles zijn, van het thuis decoratief borduren van doeken, het breien van sjaals of het punniken van decoraties. Van textiel wordt ook gebruikmaakt voor kunstobjecten. Zo zijn in bepaalde culturen wandtapijten die allerlei verhalen uitbeelden een belangrijke vorm van kunst.
Technisch
De waarde van textiel gaat echter veel verder dan alleen de huiskamer. Er zijn vele technische doeleinden voor stof, voor handige gebruiksvoorwerpen. Denk hierbij aan zaken zoals:
- Veiligheidsriemen
- Touwen
- Tenten
- Parachutes
Geotextiel
Geotextiel is de benaming voor textiel dat gebruikt wordt voor doeleinden in de water- en wegenbouwindustrie. Zij maken veelvuldig gebruik van polyester, glasvezel, nylon en polypropyleen. Sommige soorten textiel laten water door en zijn daarom zeer geschikt voor grootschalige filters of als scheidingsmateriaal. Daarnaast staan andere textielsoorten juist bekend om hun beschermende karakter. Geotextiel wordt gebruikt voor zaken zoals het beschermen van dijken, de ondergrond van wegen verstevigen en het beschermen tegen erosie.
Verstevigingmateriaal
Zoals al eerder aangegeven kan textiel in bepaalde combinaties sterk en beschermend zijn. Je zult er misschien niet direct aan denken, maar ook rubberen voorwerpen zoals fietsbanden en slangen worden versterkt met textiel. Naast rubber heeft textiel ook een toegevoegde waarde voor kunststof. Zo zorgt textiel voor versteviging van het pantser van auto`s en boten.